Uunin puhdistusta

Joulun kokkailujen jälkeen uuni alkaa olla aikamoisen törkyinen. Inhoan uunin puhdistusta, sillä aina uunin pohjalla on enemmän tai vähemmän kiinnipalanutta likaa. Vaikka kuinka olisi yrittänyt laittaa alle uunipeltiä keräämään valuvia nesteitä tai koittanut pyyhkiä liat pois ennen kiinnipalamista.

Uunin puhdistamiselle kannattaa varata päivä, jolloin ei ole mihinkään kiire ja jolloin aikaa on käytössä miten paljon vain. Muu väki kannattaa lähettää ulkoilemaan, ostoksille, elokuviin tai mihin vaan. Pääasia on se , ettei kukaan pyöri jaloissa häiritsemässä. Tällöin uunin puhdistus ja ritilöiden puhtaaksi hinkaaminen voi olla jopa meditatiivinen kokemus.

Olen kokeillut uunin puhdstuksessa vaikka minkälaisia puhdistusaineita – mäntysuopaa, karhunkieltä, patapataa, kylmään tai lämpimään uuniin suihkutettavia puhdistusaineita. Mikään ei kuitenkaan ole tuntunut olevan  ylitse muiden.

Nytkin suihkutin uuniin jotakin uuninpuhdistusainetta ja annoin sen vaikuttaa reilusti kauemmin kuin mitä ohjeissa mainittiin. Pyyhin uunin, mutta kaikki lika ei kuitenkaan lähtenyt. Etenkin uunin lasiseen luukkuun pinttynty lika oli tiukassa. Muistin sitten, että kaapista löytyy Universal Stone yleispuhdistusainetta, jota en ollutkaan aiemmin kokeillut uuninpuhdistamiseen.

Universal Stone on luonnossa hajoava, myrkytön puhdistusaine, jossa on saippuaa, kiillotussavea sekä glyseriiniä. Valmistajan mukaan Universal Stone puhdistusainetta ei ole testattu eläinkokeissa.  Karkeahko sieni kostutetaan veteen ja sieneen hierotaan puhdistusainetta, jonka jälkeen märällä pesuaineisella sienellä hangataan puhdistettavaa pintaa. Ja wau! Lika tosiaan irtosi – niin uunin pohjalta kuin lasisista uuninluukuistakin. Suosittelen lämpimästi.

Puolenkilon painoinen purkki maksaa noin 20 euroa, mutta puhdistusaine on erittäin riittoisaa.  Ainakin paikallisten Prismojen on ko. ainetta löytynyt.

Lisätietoa: Oy Medi+KEM Ab:n sivuilta http://www.universalstone.eu/

 

 

Kategoria(t): siivous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti